Musk blijft aan als CEO van Tesla en betaalt boete, zaak gesloten

Tesla kan weer rustig ademhalen. Beurswaakhond SEC, Elon Musk en Tesla bereikten gisteren een gezamenlijk akkoord. Als onderdeel van de schikking zullen Musk en Tesla elk $20 miljoen betalen, de miljardair zal de komende 3 jaar aftreden als bestuursvoorzitter maar Elon Musk blijft CEO van Tesla. Hiermee komt er een eind aan het onderzoek van de SEC, dat begin augustus werd gestart, toen Musk via Twitter aankondigde dat hij genoeg geld had vrijgemaakt voor een massale private buy-out van Tesla.

Goede vooruitzichten

De SEC-klacht beweerde dat Musk "valse en misleidende" verklaringen aflegde met zijn tweet en naliet regelgevers op de hoogte te stellen van gebeurtenissen rondom Tesla. Onderdeel van de huidige schikking is ook dat Tesla en Musk geen schuld erkennen van het door de SEC beschuldigde wangedrag. Daartegenover staat wel dat Musk niet zomaar zulke tweets meer de wereld in kan sturen.

Hiermee is de zaak afgedaan en kunnen de aandeelhouders van Tesla zich komende dagen opmaken voor de aankondiging van de beste kwartaalcijfers in de historie van Tesla. In het derde kwartaal werd de Tesla Model 3 in de Verenigde Staten de best verkochte auto in het middensegment.

Tegensprekende berichtgeving Telegraaf vs FD

Bijzonder is hoe de schikking in de media is verschenen. Hieronder een foto uit het FD en de Telegraaf, twee volstrekt tegensprekende artikelen.

Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Daarnaast weten journalisten dat negatieve berichtgeving meer lezers trekt dan positieve berichtgeving. Alles wat een bewonderde of prominente persoon of beweging slecht doet lijken, is verzekerd van een groot publiek zoals ook bij Tesla en Elon Musk. Zoals Michael Barnard in een artikel van CleanTechnica schrijft:

"Tesla en Elon Musk hebben het verschrikkelijk moeilijk om neutrale en evenwichtige berichtgeving in de pers te krijgen. In een normale wereld zou de reeks successen van Tesla tot een ongelooflijk positieve berichtgeving leiden. Maar dit is geen normale wereld. Alle soorten media zijn onevenredig in elk negatief verhaal, verdraaien het verhaal rond neutrale verhalen en rapporteren geruchten over Elon Musk die ze kunnen vinden.”

Verder stelt hij:

“De media zijn wanhopig op zoek naar inhoud, wanhopig naar bronnen, wanhopig om nieuws te 'breken' en wanhopig naar krantenkoppen die oogballen verkopen. En Tesla en Musk zijn grote ‘eyeball grabbers’."

Het is in ieder geval fijn dat deze zaak nu gesloten is en de rust is wedergekeerd. Tot slot zal door de komende kwartaalcijfers het vertrouwen waarschijnlijk nog meer toenemen.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom Tesla en elektrisch vervoer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.