Geen onderhoud meer nodig voor jouw toekomstige Tesla

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 19-03-2024, om 14:00 uur

Revolutie in Auto-onderhoud: Tesla's Visie

Water is nat, gras is groen en auto's hebben onderhoud nodig. Dit zijn enkele van de zekerheden in het leven. Maar Tesla heeft een ander idee. Het merk streeft ernaar om zijn elektrische voertuigen volledig onderhoudsvrij te maken en zo een belangrijk probleem in de automotive-industrie aan te pakken.

Zero Service: Tesla's Ambitieuze Doel

Tesla heeft onlangs een vacature geplaatst op zijn website voor een manager van de nieuwe Zero Service-afdeling. Het doel van deze afdeling is om Tesla's voertuigen volledig onderhoudsvrij te maken. Ja, je leest het goed: nul onderhoud!

Citerend uit de vacature: "Bij Tesla geloven we dat de beste service geen service is! We zijn op zoek naar een zeer gemotiveerde Senior Manager om onze Service Operations-organisatie te versterken en leiding te geven aan het team dat verantwoordelijk is voor het identificeren en elimineren van de redenen waarom onze auto's onderhoud nodig hebben."

Onderhoud van Elektrische Voertuigen: Doorbreken van de Norm

Hoewel elektrische voertuigen inderdaad minder onderhoud nodig hebben vanwege het kleinere aantal bewegende onderdelen in vergelijking met traditionele auto's met verbrandingsmotoren, vragen sommige zich af hoe Tesla van plan is om volledig onderhoudsvrije voertuigen te realiseren. Na verloop van tijd zullen onderdelen zoals banden, remmen en draagarmen (een bekend aandachtspunt voor de Tesla Model 3) slijten.

Desondanks begrijpen we waarom het minimaliseren van onderhoud aantrekkelijk is voor Tesla. Momenteel heeft Tesla een beperkt aantal servicecentra om het onderhoud uit te voeren. Als de verkoop blijft stijgen en meer voertuigen onderhoud nodig hebben, zal Tesla meer servicecentra moeten openen. Het opzetten van een dergelijk dealernetwerk kost een vermogen. Kortom, voertuigen die minder onderhoud nodig hebben, kunnen dit servicewaarschuwingsprobleem verlichten.

Verandering in Industriële Dynamiek

De situatie is anders voor traditionele autofabrikanten die via dealers werken. Voertuigonderhoud (voor benzine- en dieselauto's) is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor dealers. Deze autofabrikanten zouden huiverig zijn om dit lucratieve inkomstenstroom aan te tasten.

Balans tussen Ambitie en Realisme

Het volledig onderhoudsvrij maken van auto's, zelfs als ze volledig elektrisch zijn, lijkt een nogal ambitieus doel. Begrijp ons niet verkeerd: het idee om nooit meer naar de garage te hoeven klinkt fantastisch.

Mijn conclusie

Deze visie van Tesla in naar mijn mening volledig in lijn met alle innovaties die zij op de todo-list hebben staan. De autobestuurder een ultieme rijervaring geven, is ook hier weer het uitgangspunt.

Laatste Tesla nieuws