Waarom de Tesla Model 3 steeds interessanter is om te kopen of leasen

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 15-11-2023, om 10:55 uur

Model 3 2019 Review

Wist je dat je een Model 3 uit 2019 qua prestatie vaak niet onderdoet voor een nieuwere variant? Op veel vlakken overtreft hij zelfs de Highland uit 2023! Daarmee is de Model 3 uit 2019 een zeer interessante optie om te leasen. Onze Tesla Expert Kees zet in deze video alle verschillen op een rij tussen beide modellen. Zo helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Bekijk de video en bepaal welke variant voldoet aan jouw eisen.

In 2019 was de Tesla Model 3 onbetwist de bestverkochte auto van het jaar. Met de vijfde verjaardag van de lancering van de eerste modellen in februari in zicht, staat de leasemarkt voor een influx van grote aantallen tweedehands exemplaren. Dit zal naar verwachting resulteren in dalende prijzen en nieuwe mogelijkheden voor leasers die op zoek zijn naar een Model 3.

De Tesla Model 3 is een van de meest voorkomende elektrische auto's in ons land, en zoals gebruikelijk bij auto's die ooit nieuw waren, belanden ze na verloop van tijd op de tweedehandsmarkt. Op dit platform wordt duidelijk dat de prijzen voor tweedehands Model 3's dalen, maar het blijkt een uitdaging te zijn om iets te vinden voor veel minder dan €25.000. Dit opent echter nieuwe perspectieven voor leasers die op zoek zijn naar een betaalbare optie in het groeiende landschap van elektrisch leasen.

Het begon allemaal in 2019

De naam 'Tesla' had in het begin van dat jaar nog een exotisch karakter, vooral geassocieerd met de Model S. Het grootste struikelblok van deze luxe liftback was echter de prijs. Het topmodel overschreed de ton, en het instapmodel was voor de meeste Nederlanders volledig onbereikbaar. Toen Tesla in 2019 de Model 3 als een betaalbaar alternatief voor de Model S naar Europa bracht, trok dit direct veel aandacht.

Best verkochte auto van 2019: Deze aandacht vertaalde zich in indrukwekkende verkoopcijfers van 29.948 eenheden in 2019. Geen enkel ander automodel kwam zelfs maar in de buurt van deze aantallen. Zelfs gerenommeerde namen zoals de Volkswagen Polo en Ford Focus konden samen niet concurreren met de verkoopcijfers die de Tesla Model 3 wist te behalen. Nu, vijf jaar later in 2024, betreedt de Model 3 massaal de tweedehandsmarkt, wat het interessant maakt voor potentiële kopers.

Reden 1: Vraag neemt toe

De gegevens van grote tweedehands autodealers laten zien dat de vraag naar tweedehands Tesla Model 3 gestaag stijgt, terwijl de gemiddelde vraagprijs langzaam daalt. In vergelijking met januari 2022 is de vraag naar de Model 3 in oktober 2023 meer dan verdubbeld. Terwijl de Tesla Model 3 in januari 2022 nog goed was voor 0,13 procent van alle zoekopdrachten, steeg dat percentage vanaf de zomer van 2023 naar 0,27 procent. Een lichte daling is te zien in oktober, mogelijk als gevolg van prijsverlagingen die het merk in september doorvoerde voor nieuwe modellen. Het kleine dipje lijkt echter niet significant genoeg om als een belangrijk feit te worden beschouwd.

Reden 2: Prijs neemt af

Als we kijken naar de gemiddelde prijs van een Tesla Model 3, wordt duidelijk dat deze gestaag daalt. Hoewel een Model 3 nog steeds niet voor spotprijzen te koop is, is de gemiddelde prijs volgens Gaspedaal.nl gedaald van €47.616 in januari 2023 naar €37.262 in oktober 2023. Een afname van meer dan tienduizend euro in minder dan een jaar duidt erop dat het aanbod de vraag overtreft. Voor een basismodel uit de periode 2019-2020 zijn prijzen van ruim onder de €30.000 nu geen zeldzaamheid meer. In vergelijking daarmee zijn nieuwe elektrische voertuigen vaak aanzienlijk kleiner, eenvoudiger uitgerust en hebben ze een beperktere actieradius voor hetzelfde bedrag.

Leasen ook interessant voor andere Tesla modellen

Niet alleen de koop-en leaseprijs van de Model 3 daalt. Ook kun je door de bovengenoemde ontwikkelingen voor een zeer scherp tarief een Model Y, Model S of zelfs een Model X leasen. Meer weten? Bekijk ons tweedehands aanbod.

Meer Tesla nieuws