
Tesla aangeklaagd voor racisme op werkvloer in Gigafabriek California
Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 29-09-2023, om 10.55 uur
Tesla is voor de rechter gedaagd door een Amerikaans agentschap dat zich richt op het bestrijden van discriminatie op de werkvloer. De fabrikant van elektrische voertuigen wordt beschuldigd van het creëren van een racistische werkomgeving voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.
Volgens de Commissie voor Gelijke Kansen op Werkgelegenheid (EEOC), die Tesla al aan het onderzoeken was, heeft de autofabrikant werknemers blootgesteld aan 'ernstige of diepgaande racistische intimidatie'. Daarnaast wordt beweerd dat Tesla werknemers die een klacht hadden ingediend, oneerlijk heeft behandeld.

De aanklacht
In de aanklacht beweert de commissie dat het mishandelen van zwarte werknemers bij Tesla's fabriek in Fremont al in 2015 begon. Volgens de commissie maakten niet-zwarte werknemers herhaaldelijk racistische opmerkingen en imiteerden ze apengeluiden, terwijl managers soms 'zwarte werknemers individueel en collectief aanspraken met het N-woord.' Bovendien kwamen werknemers ook racistische graffiti tegen, waaronder stropen en hakenkruizen, op bureaus, in liften en op voertuigen die van de productielijn rolden.
Schadevergoeding
In juni 2023 hebben Tesla en het EEOC een 'verplichte bemiddeling' uitgevoerd, maar ze waren niet in staat om de problemen op te lossen. Volgens nieuwsagentschap Bloomberg dringt de commissie voor gelijke kansen er bij de rechtbank in Oakland op aan om Tesla te verbieden zwarte werknemers bloot te stellen aan racisme en vergelding, en om een vijandige werkomgeving te bevorderen.
Ze eist ook een schadevergoeding om werknemers te compenseren voor emotionele problemen en verlies van levensonderhoud als gevolg van achterstallige betalingen of om hen in staat te stellen terug te keren naar hun baan.
Bericht Bloomberg op X

Niet het eerste incident
Dit is niet de eerste keer dat Tesla wordt aangeklaagd wegens racisme. Een voormalige werknemer van het bedrijf ontving eerder bijna 3,2 miljoen dollar aan schadevergoeding vanwege de racistische werkomgeving waarmee hij te maken had in 2015 en 2016. Hij werd herhaaldelijk blootgesteld aan racistische opmerkingen en het 'n-woord' werd regelmatig gebruikt.
Er loopt ook nog een andere zaak tegen Tesla, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van 'ongebreideld racisme' door een mensenrechtenorganisatie in Californië. Deze organisatie beweert dat Tesla jarenlang klachten over racistische opmerkingen in dezelfde fabriek, waar de Model S, Model X, Model 3 en de Model Y worden geproduceerd, heeft genegeerd. Tesla heeft voor de rechtbank betoogd dat de staat zijn wettelijke bevoegdheid heeft overschreden en 'rechtszaken als een pesttactiek gebruikt om de strijd met de commissie voor gelijke kansen te bevorderen'. Deze zaak in Californië werd vorig jaar ingediend en bevindt zich momenteel bij de federale rechtbank.
Fabriek aangeduid als 'Plantage'
Het ongebreidelde racisme en de discriminatie in de fabriek van de elektrische autofabrikant in de San Francisco Bay Area werden aangekaart door 240 zwarte fabrieksarbeiders. Ze klaagden onder andere over het veelvuldige gebruik van racistische opmerkingen en het feit dat de productielocatie vaak werd aangeduid als een plantage of slavenschip.
De getuigenissen, die eind juni werden ingediend bij het Alameda County Superior Court, zijn afkomstig van aannemers en werknemers die op de productievloer van de fabriek in Fremont werkten, ongeveer 65 kilometer ten zuidoosten van San Francisco. De overgrote meerderheid van hen heeft daar gewerkt tussen 2016 en nu.
Reactie van de advocaten
Advocaten die Tesla, Inc. aanklagen, streven naar een zogenaamde class action-rechtszaak en schatten dat minstens 6.000 werknemers deel zouden kunnen uitmaken van de groepsvordering.
Vijandige werkomgeving De individuele getuigenissen maken deel uit van een rechtszaak uit 2017 die werd aangespannen door Marcus Vaughn, die schriftelijk bij personeelszaken en bij Tesla-CEO Elon Musk klaagde over een vijandige werkomgeving waarin hij werd beledigd door collega's en leidinggevenden. Er werd geen onderzoek ingesteld, en hij werd ontslagen omdat hij 'geen positieve instelling had', aldus zijn advocaten.
Bryan Schwartz, een van de advocaten van Vaughn, merkte op dat de zaak al jaren voortsleept, terwijl Tesla probeerde de rechtszaak naar arbitrage te verwijzen. In plaats daarvan stond het Hooggerechtshof van Californië in april toe dat zwarte werknemers een openbaar bevel bij de rechtbank aanvroegen om Tesla te verplichten zijn werkomgeving te veranderen.
Meer Tesla nieuws

Model X vs Model Y Review
Je kunt de Model Y zien als de duurdere variant van de Model X. Na het op de markt brengen van de Model S en Model X, wilde Tesla elektrisch rijden voor een breder publiek toegankelijk maken.

Tesla wint zaak tegen Zweedse staat
In het conflict tussen Tesla en de Zweedse vakbonden heeft de autofabrikant een voorlopige zege behaald.

FSD implementatie China
Tesla zet naar verluidt plannen voort om zijn Full Self-Driving (FSD) suite in China te introduceren, volgens een recent lokaal rapport. FSD is Tesla's meest geavanceerde rijhulpsysteem, dat in staat is om zowel snelwegen als stadsstraten te navigeren.

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren
Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren
