Tesla Model 2 in de verkoop voor minder dan €25.000,- euro

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 30-10-2023, om 11:55 uur

Elon Musk heeft officieel bevestigd dat de betaalbare Tesla Model 2 eraan komt in 2025 voor een prijs onder de €25.000,- euro! We hebben nu al informatie over de prijs en het rijbereik. De vraag is nu, wanneer zal hij beschikbaar zijn in Nederland en andere Europese landen.

Met wie moet de Model 2 gaan concurreren?

De compacte hatchback wordt gepositioneerd om de strijd aan te gaan met de Volkswagen ID.3, de Nissan LEAF en de Kia Niro EV. Tesla streeft ernaar zijn leidende positie in het elektrische voertuigensegment te behouden en voelt daarom de noodzaak om ook een kleiner, betaalbaarder elektrisch voertuig aan zijn assortiment toe te voegen.

Vervanging van de Model 3?

Op dit moment fungeert de Model 3 als de toegankelijke Tesla-optie en staat dit model in de top vijf van de meest verkochte elektrische auto's in Europa. Tesla streeft ernaar dit succes voort te zetten met hun nieuwe instapmodel. Met een prijskaartje van niet meer dan 25.000 euro zou de Model 2 veruit het meest betaalbare Tesla-model worden. In vergelijking, voor een Tesla Model 3 moet je minstens 42.990 euro betalen, wat bijna het dubbele is.

Actieradius van de Tesla Model 2

De Model 2 wordt op een geheel nieuw platform gebouwd en zal worden uitgerust met een nieuwe elektromotor, waarover nog geen informatie beschikbaar is. Het batterijpakket van de Model 2 zal kleiner zijn dan dat van de Model 3, die verkrijgbaar is in varianten van 55 kWh, 70 kWh en 76 kWh. Desalniettemin wordt verwacht dat de Tesla Model 2 een indrukwekkende actieradius zal bieden, momenteel geschat op ergens tussen 350 en 450 kilometer. Het is ook belangrijk op te merken dat de Tesla Model 2 potentieel volledig autonoom kan rijden, hoewel de Europese wetgeving dit op dit moment nog niet toestaat.

De productie van de Tesla Model 2 vindt plaats in de Tesla Gigafactory in China, maar er bestaat een aanzienlijke kans dat de fabriek in Berlijn ook het instapmodel zal gaan produceren.

    Nieuwe batterijtechnologie

    Om de kosten laag te houden, heeft Tesla een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld. Deze accu's zouden 35 procent kleiner zijn, vijf keer zoveel energie produceren, het rijbereik per oplaadbeurt met 16 procent verhogen, en tegelijkertijd de helft minder kosten met zich meebrengen. Met betrekking tot het rijbereik heeft Elon Musk eerder verklaard dat minder dan 400 kilometer niet aan de normen van Tesla voldoet en als 'onaanvaardbaar laag' wordt beschouwd.

    Het nieuwe lid van de Tesla-familie krijgt mogelijk de naam Model 2. De Europese versie zou, naast de Model 3 en Model Y, worden geproduceerd in de nieuwe Duitse fabriek bij Berlijn. Deze 'Gigafactory' zou naar verwachting begin 2022 operationeel worden, ondanks enige vertragingen. Als de huidige fabriek op volle toeren draait, wordt geschat dat de fabriek een capaciteit heeft van ongeveer 500.000 auto's per jaar.

    Meer Tesla nieuws