Tesla zet alles op alles om Chinese consumenten aan te trekken

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 28-05-2024, om 11:15 uur

Tesla benadert zijn Chinese klanten meer en meer. Naast prijsverlagingen zegt de EV-gigant dat het een loterij houdt voor klanten. Het bedrijf zegt dat het winnaars naar de VS zal vliegen, waar ze een rondleiding door de Fremont-fabriek zullen krijgen. Tesla zet alles op alles om Chinese consumenten aan te trekken.

Kans op Rondleiding door Fremont-Fabriek

De EV-gigant zei in een Weibo-bericht (Grooste Chinese social media platform) op zondag dat Chinese klanten die hun Tesla's tussen 25 mei en 30 juni in ontvangst nemen, kans maken op een rondleiding door de fabriek in Fremont, Californië. Volgens de poster van het bedrijf zal Tesla de vliegtickets, transportkosten en verzekering van de winnaar dekken. Naast de reis zei Tesla dat klanten ook 10.000 kilometer gratis kunnen winnen op het Supercharger-netwerk van het bedrijf.

Extra Promotie: Reis naar Gigafactory Shanghai

De promotie komt slechts een dag nadat het bedrijf aankondigde dat klanten een gratis tweedaagse, een nacht durende reis voor twee naar Gigafactory Shanghai konden winnen als ze vóór 30 juni een proefrit maakten in een Tesla-winkel in China. Tesla zei dat de winnaars via een loterij zouden worden gekozen, maar specificeerde niet hoeveel er zouden worden geselecteerd.

Tesla’s Reactie en Toegenomen Concurrentie

Vertegenwoordigers van Tesla reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. De verschuiving van het bedrijf naar agressieve promotietactieken komt doordat het worstelt met teruglopende verkopen en toenemende concurrentie op de Chinese markt.

Prijzenoorlog in de Chinese EV Markt

Fabrikanten van elektrische voertuigen die hopen de lucratieve Chinese markt te veroveren, zijn verwikkeld in een hevige prijzenoorlog om marktaandeel. In maart lanceerde de Chinese autofabrikant BYD een goedkopere versie van zijn Yuan Plus-auto. BYD stelde de prijs van het voertuig vast op 120.000 yuan, ongeveer 12% goedkoper dan zijn voorganger.

Tesla's Prijsverlagingen en Marktstrategie

In april kondigde Tesla een prijsverlaging van 14.000 yuan (ongeveer $1.930) aan voor de volgende modellen:

Het bedrijf voerde ook vergelijkbare prijsverlagingen door in de VS en Duitsland. "Andere auto's veranderen constant en vaak met grote marges via dealeropslagen en fabrikant/dealer incentives," zei Tesla CEO Elon Musk in een bericht op X op 21 april. "Tesla-prijzen moeten vaak veranderen om productie en vraag op elkaar af te stemmen."

Mijn conclusie

Tesla's agressieve promotietactieken in China, waaronder prijsverlagingen en luxe reisprijzen, zijn een reactie op afnemende verkopen en toenemende concurrentie in de markt. Deze strategieën zijn naar mijn idee bedoeld om consumenten te verleiden en hun marktaandeel te behouden te midden van een hevige prijzenoorlog. Tesla's flexibele prijsaanpassing, zoals uitgelegd door CEO Elon Musk, is essentieel om productie en vraag in evenwicht te houden.

Naar mijn mening gaat de kwaliteit van elektrische auto's een doorslaggevende rol spelen in de concurrentiestrijd. In Nederland zie je momenteel dat eigenaren van elektrische auto's toch weer overstappen naar het rijden op fossiele brandstoffen, behalve Tesla bestuurders. Dit is voor mij een teken dat Tesla voorloopt op hun concurrentie en dat de prijs uiteindelijk niet de doorslaggevende factor gaat zijn.

Laatste Tesla nieuws