Tweet Like Musk and Trump: There's no such thing as bad publicity

De mainstream media haten Donald Trump. De Financial Times beschreef hem recent als een 'promotor van paranoïde fantasieën, een xenofobe en een ignoramus'. De New York Times heeft hem onflatteuze bijnamen gegeven, gaande van 'Donald the Dangerous' tot 'The Great Betrayer'. Zelfs J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-boeken, kwam binnengewaaid en beschuldigde hem van 'slechter dan Voldemort'.

En dan Elon Musk. Geregeld wordt Musk afgeschilderd als een ‘gek’ die ongecontroleerde tweets verstuurd over het van de beurs halen voor $420, het openlijk voor paal zetten van de SEC en het trekje van de joint. De oprichter van Tesla en SpaceX wordt neergezet als arrogant en egoïstisch, alsof Musk in zijn eentje wel even de wereld zou redden. De wereld was te klein toen hij in het interview met New York Times toegaf slaapmiddel 'Ambien' te gebruiken en zelfs op zijn verjaardag 24 uur aan een stuk doorwerkte zonder iemand te zien en vreest dat het ergste nog moet komen.

Deze mannen hebben 1 ding gemeen; beiden 100% van de media aandacht met 1 enkele tweet. Musk zelfs zonder marketing budget.

Even verder met Trump. Het lijkt er ook nog sterk op dat Trump in 2020 herkozen zal gaan worden. Dat merken wij in Nederland niet door de negatieve media aandacht rondom Trump. Ondertussen groeit in de VS echter zijn achterban. Zijn aanhangers vinden de opruiende tweets prachtig. Hoe kan een man die zo universeel gehaat is toch de presidentschappen winnen.

Er is daar slechts 1 antwoord op: AANDACHT

Mensen zijn dol op Trump. Mensen hebben een hekel aan Trump. Maar niemand negeert Trump. Er is geen middenweg: u bent er ofwel voor of tegen.

Al die aandacht, zowel positief als negatief, vertaalt zich in beoordelingen, of het nu gaat om oogbollen op tv-schermen - de Republikeinse debatten hebben records gebroken voor kijkcijfers - of activiteit op Twitter (Trump heeft bijna 54 miljoen Twitter-volgers) en andere sociale media.

Het bestaan van al deze "anti-fans" heeft een paradoxaal effect. Als er iets over Trump of Musk wordt geschreven, is het voorpaginanieuws, in de hoop dat hun gehate man verliest. Dit verhoogt natuurlijk de ratings en versterkt de brand awareness. "Anti-fans", met andere woorden, gedragen zich precies als echte fans, behalve dat hun emoties de tegenovergestelde richting op gaan!

Zo publiceerde de Washington Post onlangs een redactioneel commentaar tegen Trump. Hoewel het artikel Trump verwoestte, stelde het artikel geen enkele andere kandidaat voor als een levensvatbaar alternatief. Het resultaat? Ondanks dat het ogenschijnlijk een 'anti-Trump'-stuk was, diende het hoofdartikel alleen maar om de Trump-buzz te vergroten en zijn aura van onvermijdelijkheid te vergroten.

Ook Elon Musk lijkt deze kunst tot in detail te beheersen. Doelbewust de aandacht trekken om je merkwaarde (en brand awareness) te vergroten en zo je elektrische auto nog populairder te maken. Zo deelde hij op 1 oktober jl. via Twitter de muziekvideo: "O.P.P." van de Amerikaanse hip-hop groep “Naughty by Nature” en een knipogende emoji. Deze actie kan worden geïnterpreteerd als het doelbewust bespelen van de media en is tevens een verwijzing naar zijn eerdere conflict en schikking met de SEC.

Naughty by Nature 😉https://t.co/muZdxJWjyZ

— Elon Musk (@elonmusk) 1 oktober 2018

Musk schildert hiermee zichzelf, en automatisch ook Tesla af als auto’s met een “ondeugend” randje. Het merk tegen de gevestigde orde, net op de dag dat Tesla haar beste kwartaal ooit afsluit. Weliswaar een boete van $20 miljoen, maar dat op dezelfde dag dat de beurswaarde van Tesla is gestegen met 17% (zijnde $1,5 miljard), de boete is dan nog geen 1,5%.

Geen marketingbudget, volledige media aandacht

Elon Musk heeft zonder marketingbudget wederom de volle aandacht van de media. Alle ogen zijn gericht op de aankomende kwartaalcijfers van Tesla en deze beloven alle verwachtingen te overtreffen. Tesla heeft namelijk de productieprognose veruit overtroffen en produceerde afgelopen kwartaal maar liefst 83.500 Tesla’s. De eerste indicaties van Electrek duiden op een kwartaalomzet van $5 miljard met zeer waarschijnlijk winst. Tesla verkocht in augustus in de VS zelfs meer auto’s dan BMW.

Hoe gekker, hoe beter

Hiermee bevestigd Musk niet alleen zijn status als briljant visionair, maar ook als briljant strateeg. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en dat zijn naam overal voorpagina nieuws is. De “funding secured” tweet en het trekje van een joint in de studio met Joe Rogan. Hoe gekker, hoe meer Tesla in het nieuws is. Het gaat immers om productie aantallen en kwaliteit van de auto en dat zit goed.

Zoals het oude gezegde luidt, is er echt niets zoiets als slechte publiciteit.

Welke praktische lessen kunnen we uit bovenstaande trekken?

Controversieel zijn is een effectieve manier om aandacht te genereren. Het middelpunt van aandacht zijn, wordt zowel gehaat als geliefd. Het hebben van legioenen haters kan een zeer sterk groeiende brand awareness opleveren. Zo lang je de haat aankunt, zal het hebben van "anti-fans" je lange termijn voordeel opleveren.

Het is dus wachten op de volgende mediastunt van Trump en Musk.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery