De volledig elektrische Tesla-vrachtwagen

Datum: 2017

Afgelopen nacht was het dan eindelijk zover: de onthulling van de Tesla Semi-Truck. Tijdens dit grootse evenement werd de volledig elektrische vrachtwagen onthuld, waarvan wordt gezegd dat deze de transportindustrie volledig zal doen veranderen.

Onthulling

In een hangar op een vliegveld bij het Design Center van Tesla in Hawthorne, Californië, is afgelopen nacht de langverwachte Tesla vrachtwagen onthuld. Dit is het eerste model van Tesla in de zware transportindustrie. Voor een groot publiek dat voor deze avond was uitgenodigd, onthulde Musk veelbelovende, technische specificaties van de vrachtwagen.

Specificaties

Zonder lading kan de Tesla vrachtwagen van 0 tot 100 km/u accelereren in slechts 5 seconden. Een gemiddelde diesel vrachtwagen doet hier 15 seconden over. Met de maximale (op de Amerikaanse snelweg toegestaan) belading van ruim 36.000 kg doet de elektrische vrachtwagen er 20 seconden over en dat is significant sneller dan een diesel vrachtwagen.

De vrachtwagen wordt aangedreven door 4 onafhankelijke elektrische motoren. Musk: ‘’Zelfs met 2 van de 4 motoren is de elektrische vrachtwagen nog gelijkwaardig aan een diesel vrachtwagen’’.

De vrachtwagen is zo ontworpen dat hij met 0,36 ‘drag coefficient’ een significant lagere luchtweerstand heeft dan normale vrachtwagens die namelijk een gemiddelde drag coefficient hebben van 0,70. Met 0,36 heeft de Tesla vrachtwagen zelfs een lagere drag coefficient dan een Bugatti sportwagen met een drag coefficient van 0,38.

Bovendien profiteert de vrachtwagen van het feit dat 98% van de rem-energie weer kan worden omgezet in de batterij. Kortom, de Tesla vrachtwagen reageert sneller, komt sneller aan op de plaats van bestemming en kan veiliger aan het verkeer deelnemen dan een reguliere vrachtwagen.

Tanken

Musk vertelde dat een diesel vrachtwagen gemiddeld 15 minuten bezig is met een tankbeurt. De Tesla-semi zal na 30 minuten laden weer 640 kilometer kunnen rijden. Hiervoor zullen speciale ‘Megachargers’ worden gebouwd die 100% zonne-energie leveren. Tesla heeft een gegarandeerde elektriciteitsprijs aangegeven van slechts $0,07 per kWh voor alle vrachtwagens.

Interieur en functies

De cabine van de vrachtwagen heeft 1 bestuurdersstoel die centraal voorin staat. Met twee touchscreen schermen, aan beide kanten een, wordt een unieke cockpit gecreëerd. Hierdoor wordt een zeer overzichtelijk gezichtsveld voor de bestuurder mogelijk. Achter de bestuurder bevindt zich aan allebei de kanten een inklapbare stoel voor medepassagiers.

Bovendien zullen de vrachtwagens ook worden uitgerust met de ‘Enhanced Autopilot’ functie. Hiermee kan de vrachtwagen automatisch langs de kant worden stilgezet wanneer een chauffeur in gevaar is. Daarnaast is de voorruit gemaakt van 'thermonuclear resistant' glas. Dit is een belangrijk onderdeel volgens Musk, omdat reguliere vrachtwagen meerdere keren per jaar stil staan vanwege een gebroken voorruit.

Kosten

Tesla claimt dat de kosten per kilometer (mile) van de elektrische vrachtwagen uiteindelijk $1,26 zullen zijn. Dat is 20% lager dan de $1,51 per mile bij de gemiddelde diesel vrachtwagen. En dat is niet alles! Dankzij de 'platooning' functie kunnen Tesla vrachtwagens perfect in konvooi rijden waardoor de kosten nog verder kunnen dalen. Deze manier van ‘konvooi-transport’ schijnt zelfs goedkoper te zijn dan transport via het spoor!

Tijdens de onthulling is er nog niks bekend gemaakt over de kosten van de vrachtwagen. Wat Musk wel aangaf is dat de verwachting is dat de vrachtwagen over een afstand van 1,6 miljoen kilometer $200.000 kan besparen, vergeleken met een diesel vrachtwagen. De planning is dat de vrachtwagen in 2019 in productie gaat. Je kan de Tesla Semi binnenkort bij MisterGreen reserveren!

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over Tesla, MisterGreen of andere interessante artikelen in je mailbox ontvangen? Laat dan hier je emailadres achter.