Made in Germany vs Made in China Model Y

Gepubliceerd: 13-04-2022

Dat Tesla een nieuwe batterij gaat gebruiken is al vaker gecommuniceerd door Elon Musk. Dat deze batterij ook in alle nieuwe Model Y’s geplaatst wordt die in Berlijn geproduceerd worden hadden we nog niet eerder gehoord en blijft een gerucht. Naar verwachting zal later in 2022 Giga Berlin ook de nieuwe Tesla batterij in zijn modellen plaatsen. In dit blog lees je het verschil tussen de MIG (Made in Germany) en MIC (Made in China) Tesla Model Y.

Door het aanhoudende tekort aan halfgeleiders, stijgende grondstofkosten en logistieke problemen heeft Tesla de prijzen van zijn populaire Model Y vorige maand (maart 2022) zelfs verhoogd. De prijsstijgingen komen nadat Tesla onlangs de productie van de volledig elektrische crossover SUV heeft gestart in de nieuwe Berlijnse Gigafactory.

Voordat de Gigafactory in Berlijn opende, werden alle Model Y’s die in Europa werden verkocht, gebouwd in de Gigafactory in Shanghai. Je kan dus in Europa zowel china-made Model Y’s als german-made Model Y’s spotten. Wij waren trouwens aanwezig bij de Tesla Delivery Day in Berlijn in maart 2022.

Het roept een interessante vraag op, hoe anders is de in de nieuwe Gigafactory gebouwde Model Y vergeleken met de modellen die in de Gigafactory in Shanghai zijn gebouwd?

De made-in-Germany Tesla Model Y uitgerust met grotere cameralenzen in vergelijking met de versie die gemaakt is in China, wat zorgt voor beter zicht. De gloednieuwe AMD Ryzen processor wordt ook gebruikt in de Duitse Model Y, die de infotainment- en navigatiesystemen van de auto aandrijft om meer rekenkracht, verbeterde reactiesnelheid en meer snelheid te leveren.

De oudere versies van de Model Y maken gebruik van de Intel Atom-processor. Zowel de MIC Tesla’s als MIG Tesla’s beschikken over de krachtigere Ryzen-processor van AMD. De auto’s die in 2021 vanuit China naar Europa kwamen, zijn geleverd met de oudere Intel Atom-processor. Volgens Tesla kan er geen retrofit gedaan worden om in de oudere Model Y’s een nieuwe AMD-chip te plaatsen.

De Tesla Model Y van Duitse makelij krijgt een nieuwe hoedenplank en ’cargo-hooks’. De eerste klanten in Berlijn vertelden ons dat het plastic van de deurpanelen in de nieuwere Model Y veel zachter is dan het materiaal van de Chinese versie.

De stoelen van de in Duitsland geproduceerde Tesla Model Y zijn voorzien van extra stiksels aan de zijkant, wat volgens Musk meer stijfheid biedt tijdens het rijden. De elektrische SUV krijgt ook verwarmde ruitenwissersproeiers, die opnieuw zijn ontworpen om de prestaties te verbeteren.

De meeste verschillen tussen de made-in-China en made-in-Duitsland Tesla’s zullen slechts tijdelijk zijn. De Model Y uit Shanghai zal dezelfde functies krijgen als de versies die uit de Gigafactory van Berlijn komen.

Het officiële openingsfeest en delivery day van de eerste Model Y’s uit Berlijn vond plaats op 22 maart, wij waren erbij en maakten een verslag van de dag. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Tesla, aangezien meerdere vertragingen de officiële opening van Gigafactory Berlijn hebben uitgesteld. Musk hoopte oorspronkelijk dat dit tegen vorige zomer in 2021 zou gebeuren.

Musk signeerde en overhandigde zelf de Tesla Model Y's aan de eerste Duitse klanten tijdens het evenement en zullen zeker waardevol zijn voor verzamelaars.

Laatste Tesla nieuws