Tesla neemt Duits oplaadbedrijf Wiferion over

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 03-08-2023

Tijdens het Investor Day evenement eerder dit jaar deelde Tesla een foto van een voertuig dat geparkeerd stond op een wireless charger in een garage, wat erop wijst dat het bedrijf mogelijk die richting op wil gaan. Nu is het Duitse draadloze oplaadbedrijf Wiferion officieel overgenomen door Tesla, aldus Teslarati en diverse andere media.

De overname volgt op geruchten in juni die oorspronkelijk werden gemeld door verschillende Duitse publicaties op Twitter die reeds de ronde deden. De bevestiging kwam deze week na een openbare indiening in Duitsland, waarin Wiferion verklaarde dat het bedrijf wordt verkocht aan Tesla International BV, een dochterbedrijf van Tesla dat gevestigd is in Nederland.

"Wiferion verklaarde in de openbare indiening: 'De aandeelhouders hebben het voornemen om hun aandelen in het bedrijf te verkopen aan Tesla International BV middels een koopovereenkomst.'"

Volgens Teslarati, gebaseerd op rapporten van TeslaMag, is de overname nu officieel voltooid en kan de update al worden gezien op de website van Wiferion. Na de deal vermeldt de voettekst van de website nu "©Tesla Engineering Germany GmbH 2023 - Alle Rechte vorbehalten," wat "Alle rechten voorbehouden" betekent in het Duits.

Vorig jaar sloot Wiferion een licentieovereenkomst met WiTricity, een bedrijf dat een Tesla Model 3 gebruikte om draadloze oplaadtechnologie te promoten. Deze licentieovereenkomst stelde Wiferion officieel in staat om de Amerikaanse en Noord-Amerikaanse markten te betreden.

Naast Wiferion hebben verschillende andere bedrijven geprobeerd hun eigen draadloze oplaadplatforms voor elektrische voertuigen te ontwikkelen, waaronder het in de VS gevestigde bedrijf WAVE Charging. WAVE heeft in het verleden plannen geuit om specifiek voor de Tesla Semi en andere commerciële voertuigen een draadloos oplaadplatform te creëren.

Het is nog niet duidelijk hoe of wanneer Tesla van plan is om Wiferion's draadloze oplaadtechnologie daadwerkelijk gaat gebruiken, maar we kunnen aannemen dat het op enig moment in de toekomst zal worden gebruikt voor hun voertuigen. Bovendien hebben veel media gemeld dat het draadloze oplaadsysteem mogelijk gebruikt kan worden om de Optimus-robots van Tesla op te laden, waarvan CEO Elon Musk heeft gezegd dat ze volgend jaar al in de fabrieken van de autofabrikant zullen beginnen te werken.

Toch is het ook nog niet duidelijk of Tesla de draadloze opladers zal gebruiken bij hun Supercharger-stations, als thuislaadapparatuur, of op andere locaties. Hoewel de apparatuur in staat wordt geacht voertuigen draadloos snel op te laden, lijkt het onwaarschijnlijk dat de hardware even efficiënt zal zijn als Tesla's bekabelde apparatuur bij Superchargers. Op Twitter is deze post van @alex_avoigt interessant voor extra informatie omtrent de techniek en wat achtergrond informatie.

In ieder geval zal een toekomst van draadloos opladen waarschijnlijk met enthousiasme worden ontvangen door Tesla-gebruikers, zelfs als het nog jaren kan duren voordat de hardware openbaar wordt ingezet.

Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren