889.015 Tesla's verkocht in Duitsland: meer dan Volkswagen, BMW en Mercedes bij elkaar

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 25-07-2023


In de eerste zes maanden van 2023 heeft Tesla in totaal 889.015 auto's afgeleverd. Dit is meer dan Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz bij elkaar. Deze Duitse autofabrikanten hebben moeite om zich snel aan te passen aan de elektrificatie. De stijging komt voornamelijk door de verkoop van de goedkopere varianten, de Tesla Model 3 en Model Y.

De afgelopen maanden heeft Tesla zich sterk gericht op het verhogen van de verkoopvolumes door agressieve prijsverlagingen door te voeren. Hiermee zet het bedrijf van de excentrieke miljardair Elon Musk druk op de traditionele spelers. In het tweede kwartaal steeg de verkoop van Tesla met maar liefst 30 procentpunt meer dan die van VW.

De Duitse autofabrikanten ondervinden onder andere softwareproblemen met hun elektrische auto's, waardoor de lancering van nieuwe modellen vertraging oploopt. Bovendien moeten ze ook onderhandelen met vakbonden over de ombouw van hun fabrieken, wat soms moeizaam verloopt.

Ondertussen is Tesla bezig met de uitbreiding van zijn gigafabriek nabij het Duitse Berlijn en heeft het plannen om een nieuwe fabriek in Mexico te bouwen in de stad Monterrey. Momenteel heeft Tesla ook nog vier fabrieken in de Verenigde Staten en één in China, in Shanghai.

Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz hebben momenteel ook te maken met andere structurele problemen. Duitsland, net als de rest van Europa, kampt met een hoge inflatie, een tekort aan geschikte arbeidskrachten en hogere energieprijzen.

Groei in Duitsland terug te zien in de beurscijfers

Op maandag (24-07-2023) eindigde Tesla als een van de stijgers op de aandelenbeurzen van New York. Na een daling van ongeveer 11 procent in de laatste twee handelsdagen vond de elektrische autofabrikant weer zijn weg omhoog. Beleggers waren blijkbaar tevreden over de resultaten van Tesla op de internationale markten.

Het aandeel van Tesla steeg met 3,5 procent nadat het bedrijf van miljardair Elon Musk had aangekondigd dat de omzet buiten de Verenigde Staten en China in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld was, bijna 7,9 miljard dollar. Hoewel de thuismarkt van de VS nog steeds de grootste bron van inkomsten is, stagneerde de omzet daar in de periode van april tot en met juni.

Meer Tesla nieuws